Data
4 + 5 november 2020

Plaats
Brabanthallen 's-Hertogenbosch

Ontdek de experimenten van de TU Eindhoven

15.10.2019

Ontdek de experimenten van de TU Eindhoven


Luminantiecamera’s zijn vaak vrij prijzig en niet eenvoudig in gebruik. Maar op LED + Elektro zal dit jaar de Bee-Eye te zien zijn, een experimenteel project van de Technische Universiteit Eindhoven. ‘‘Ons idee was om iets te ontwikkelen dat niet duur is, praktisch is en automatisch gestuurd,’’ vertelt promoverend student Thijs Kruisselbrink. De Bee-Eye is slechts een van de innovatieve demo’s die de TU Eindhoven dit jaar zal presenteren.

‘‘Wij hopen zo meer bekendheid te geven aan de onderzoeken en de resultaten te presenteren aan professionals uit de verlichtingsbranche,’’ aldus Marlies Bergman van het Intelligent Lighting Institute van de TU Eindhoven. Eén van deze resultaten is de Bee-Eye. Naast de lichthelderheid kan de fotosensor van de Bee-Eye ook glare en de richting van het licht meten. Kruisselbrink ziet vooral toepassingen in kantoorgebouwen waar de sensor in slimme verlichtingssystemen kan worden geïntegreerd.

Na de Bee-Eye bewonderd te hebben, kunnen bezoekers ook zelf een innovatie uitproberen. Op de beurs wordt een LED box gepresenteerd, waarmee verschillende lichteffecten worden gedemonstreerd. Zo kunnen bezoekers het verschil ervaren tussen een glad en schokkerig lichteffect en het verschil tussen een snelle en langzame kleurovergang. ‘‘De box wordt gebruikt om te onderzoeken hoe mensen gekleurd, dynamisch licht waarnemen zodat we weten hoe we prettig dynamisch licht kunnen generen. Zo onderzoeken wij onder andere hoe sterk gekleurd licht mag flikkeren voordat mensen het zien,’’ legt Ingrid Vogels uit, onderzoeker aan de TU Eindhoven.

Naast deze nog niet eerder vertoonde innovaties, worden ook de kubussen van Team IGNITE gepresenteerd. Deze aluminium kubussen met elk 12 led-strips aan de binnenzijde waren te zien bij evenementen als GLOW 2018, TEDxEindhoven, Conduct (muziekfestival) en de Provada-vakbeurs. Met de kubussen kunnen moeiteloos verschillende vormen worden gecreëerd, zoals de Hypar-installatie (zie foto) die volgende maand te zien is tijdens GLOW 2019.

Volgens Milou Weerts, facility manager bij Team IGNITE geeft dit patroon het contrast tussen ‘natuur’ en ‘techniek’ weer. ‘‘Wanneer de interactiemodules naadloos samenwerken, kan er een sterke energiestroom naar de installatie worden gestuurd en wordt er iets magisch gecreëerd.’’ Het team hoopt verschillende festivals met de kubussen af te kunnen gaan, maar eerst zijn twee exemplaren te zien op de LED + Elektro-vakbeurs.

Benieuwd naar wat studenten kunnen betekenen voor de toekomst van de verlichtingsindustrie? Tijdens LED + Elektro is de TU Eindhoven samen met de TU Delft in stand K10 op woensdag 13 en donderdag 14 november te vinden. Voor een verdiepende uitleg van de Bee-Eye kan de seminar van Thijs Kruisselbrink bezocht worden op woensdag 13 november om 12:15 op het LED-seminarplein in Hall 3.

Doe mee aan LED + Elektro

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Voor de pers
Vraag uw gratis toegangsbewijs aan en download de media die u nodig heeft.

Meer informatie