Data
4 + 5 november 2020

Plaats
Brabanthallen 's-Hertogenbosch

Led-industrie pakt kwaliteitsuitdagingen aan

09.10.2019

Led-industrie pakt kwaliteitsuitdagingen aan

Met meer dan 150 deelnemers was de LED + Elektro Business Day opnieuw een succes. Het kennisevenement dat afgelopen woensdag 2 oktober plaatsvond op Landgoed de Horst in Driebergen trok een divers publiek van installateurs en fabrikanten tot architecten en lichtontwerpers. De bijeenkomst stond in het teken van kwaliteit. Tijdens de gesprekken op de drukbezochte borrel was hetzelfde geluid te beluisteren: een grote drive om de kwaliteit van ledverlichting nóg beter te maken nu het een massaproduct is.

Deze boodschap werd ook beaamd door Rolf Heynen, CEO van Dutch New Energy Research, tijdens zijn presentatie van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport 2020. Uit het marktonderzoek blijkt dat de kwaliteit van ledverlichting veel beter is geworden en vooral veel basisproblemen zijn opgelost. Zo is kleurweergave, het belangrijkste knelpunt in 2018, significant verbeterd. Heynen signaleerde echter ook een aantal uitdagingen. De meest voorkomende problemen betreffen dimmen, flicker en netvervuiling. Daarom zijn in de elektrotechnische sector maatregelen nodig zoals normeringen, standaardisering en het verhogen van het kennisniveau van installateurs.

Op de LED + Elektro Business Day gingen verschillende sprekers in op specifieke manieren om ledverlichting te verbeteren. Zo demonstreerde Dieter Lang, R&D expert bij LEDVANCE, wetenschappelijke studies die lieten zien hoe Human Centric Lighting gebruikscomfort en productiviteit kan verhogen door verlichting te laten aansluiten op het natuurlijke dag- en nachtritme van gebruikers. Vanuit een vergelijkbaar perspectief behandelde prof. dr. Peter Hanselaer van KU Leuven en het Laboratorium voor Lichttechnologie een technisch rapport over de verblinding van niet-uniforme verlichtingstoestellen om de ‘discomfort glare’ van armaturen te berekenen. Hanselaer sprak de hoop uit dat dit een standaard zou worden waarmee het verblindingsprobleem opgelost kan worden.

Ook de laatste twee sprekers bespraken het belang van kwaliteit. Maarten Loerakker, voorzitter van de vakgroep verlichting bij Techniek Nederland presenteerde, als antwoord op de uitdaging in het trendrapport om het kennisniveau van installateurs te verhogen, de nieuwe cursus binnenverlichting, waarover u hier meer kunt lezen. Daarnaast daagde gerenommeerd lichtontwerper Robert Jan Vos het publiek uit met zeven creatieve concepten voor verlichtingsproducten. Op de borrel werd hier nog lang over nagepraat, voor mensen met het rapport naar huis gingen.

Door het gevarieerde programma aan sprekers was er ieder wat wils. Dagvoorzitter Christian Sparborth is tevreden met de opkomst: ‘‘Het is positief dat het publiek zo divers was, omdat we dat ook op de beurs verwachten aan te treffen.’’ De LED + Elektro-vakbeurs vindt plaats op woensdag 13 en donderdag 14 november, waar het merendeel van de LED + Elektro Business Day deelnemers te vinden zijn als exposanten.

Bekijk hier de terugblik video.

 

Doe mee aan LED + Elektro

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Voor de pers
Vraag uw gratis toegangsbewijs aan en download de media die u nodig heeft.

Meer informatie