Data
4 + 5 november 2020

Plaats
Brabanthallen 's-Hertogenbosch

Kan een gebouw zelf leren verlichting aan te sturen?

15.10.2019

Kan een gebouw zelf leren verlichting aan te sturen?

Een grote uitdaging in de werkomgeving van de toekomst is het verbeteren van de productiviteit en gezondheid van de mensen in een gebouw. Verlichting kan hier een belangrijke rol in spelen, maar dit gaat vaak gepaard met hogere energiekosten. Om in gebouwen het welzijn te verhogen en toch energie te besparen heeft Helvar het een lichtmanagementsysteem ontwikkeld waarbij alle data beschikbaar gesteld wordt in de cloud.

Deze oplossing maakt gebruik van DALI, het wereldwijd toegepaste protocol voor het digitaal aansturen van verlichting. ‘‘Dit lichtmanagementsysteem kan ook worden gebruikt om feedback te ontvangen. Er zit dus veel data opgeslagen in gebouwen,’’ zegt technisch verkoopadviseur Jurgen van de Pol. Tijdens een gratis workshop op de LED + Elektro-vakbeurs laat Van de Pol met zijn collega Jermain Soeto zien hoe Helvar deze data interessant maakt voor de eindgebruiker.

Met kunstmatige intelligentie verzamelt en analyseert het systeem anonieme data over gedragspatronen, die worden opgeslagen in de cloud. Deze informatie geeft de eindgebruiker inzicht in onder andere de branduren, het energieverbruik en de bezetting. Het systeem suggereert op basis van deze data aanpassingen. ‘‘Als een sensor bijvoorbeeld standaard voor 10 minuten is geprogrammeerd, kan het systeem een wijziging naar 6 minuten voorstellen,’’ legt van de Pol uit.

‘‘Helvar maakt de stap van geautomatiseerde verlichting naar slimme, ‘zelflerende’ gebouwen,’’ vertelt Van de Pol. In de toekomst ziet Van de Pol ook mogelijkheden om de zelflerende functionaliteit toe te passen voor Human Centric Lighting, dynamisch licht dat aansluit op het natuurlijke dag-nachtritme van mensen. Daarnaast kijkt het bedrijf naar de integratie met klimaatsystemen via kunstmatige intelligentie. Van de Pol licht toe: ‘‘In een ruimte die iedere maandag om 08:00 uur wordt gebruikt, kunnen wij om 07:45 uur al de verlichting aan sturen en de ruimte op temperatuur brengen.’’

Van de Pol verzorgt voor het tweede jaar op rij een workshop op LED + Elektro en hoopt een breed publiek te interesseren. ‘‘Je merkt dat de beurs professionals trekt die qua kennis bovengemiddeld onderlegd zijn.’’ Tijdens de presentatie zullen Van de Pol en Soeto aan de hand van voorbeelden ingaan op de verschillende voordelen die de cloud-oplossing biedt aan installateurs, facilitair managers en gebouweigenaren. De workshop is op LED + Elektro te volgen op woensdag 13 november om 12:15 op het Elektro-workshopplein in hal 4.

De volledige lijst van workshops is te vinden op deze website.

Doe mee aan LED + Elektro

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Voor de pers
Vraag uw gratis toegangsbewijs aan en download de media die u nodig heeft.

Meer informatie