Data
4 + 5 november 2020

Plaats
Brabanthallen 's-Hertogenbosch

Als het er niet is, dan maakt Keraf het gewoon

04.09.2019

Als het er niet is, dan maakt Keraf het gewoon

Deze week vindt hij weer plaats, de verlichtingsweek van UNESCO-werelderfgoed Kinderdijk. Bezoekers bewonderen vanaf het water hoe de beroemde molens ’s avonds in de schijnwerpers worden gezet. Tot vorig jaar vereiste dit schouwspel achter de schermen heksentoeren van een aanwezige elektricien. Maar dankzij de ledverlichting van de Rotterdame producent Keraf kan die elektricien voortaan rustig slapen – en komen de molens ook nog eens veel beter uit.

“Behalve 22 molens is er in die polder eigenlijk helemaal niets,” vertelt Sander Nieuwenhuis, sales manager bij Keraf. “Onder de dijk loopt 1 lange stroomkabel en normaal is dat wel genoeg voor de mensen die in de molens wonen. Maar tijdens de Verlichtingsweek stonden er op elke molen drie halogeenlampen gericht van ieder 1000 watt. Voortdurend liep die monteur van molen naar molen omdat er weer een lamp sprong of er ergens kortsluiting was. Wij kregen de vraag of dit niet efficiënter kon.”

Keraf ontwikkelde een nieuwe versie van de eigen Fenon-armatuur met het typerende amberkleurige 2200K-licht waar monumenten mee verlicht worden. Iedere armatuur heeft een verbruik van slechts 55 watt. Door de stroombesparing werd het mogelijk om vier in plaats van drie armaturen te gebruiken en de molens veel gelijkmatiger te verlichten. En dankzij de zeer kleurechte leds van het Japanse merk Citizen kwamen de molens veel natuurlijker over dan voorheen, ondanks de warme ambergloed.

“Ineens waren alle kleurschakeringen van de bakstenen zichtbaar,” aldus Nieuwenhuis. “Met oude conventionele led-lampen is dat niet mogelijk. Mede daarom heeft Kinderdijk nu besloten om alle 22 molens met amber-led te verlichten. En kloosters en kerken staan in de rij om ook over te stappen.”

Het moet gewoon werken

De molens in Kinderdijk zijn het soort bijzondere project dat Keraf op het lijf is geschreven. Nieuwenhuis: “Voor veel grote verlichtingspartijen is zo’n klus helemaal niet mogelijk. Die gaan niet de productielijn in Azië ombouwen voor 100 lampen. Maar wij kijken gewoon of de componenten gecertificeerd zijn en zetten het dan zelf in elkaar. Zo werken we al 70 jaar.”

Het familiebedrijf huist op een terrein op de zuidoever van de Maas dat in de loop der jaren is gegroeid met telkens weer een nieuwe loods erbij. Inmiddels wordt het gekscherend het Keraf-dorp genoemd. Oorspronkelijk werden hier stekkers en kabels voor de scheepsbouw gemaakt, later kwamen daar ook verdelers en verlichting bij. Inmiddels is het bedrijf een specialist op het gebied van tijdelijke stroom en verlichting.

Sander Nieuwenhuis: “Op zee geldt één regel: alles gaat stuk, hoe dan ook. Maar als je vervanging per helikopter aan moet voeren is het wel fijn als je lampen zo lang mogelijk mee gaan, en je ze zelf kunt repareren. Ons motto is altijd geweest: het moet gewoon werken. Dat spreekt ook onze klanten op het vaste land aan, want als je een tunnel bouwt of de Kuip verlicht voor een belangrijke wedstrijd is het ook niet acceptabel als je in het donker zit.”

Made in Rotterdam

In de fabriek van Keraf werken ook mensen met een handicap of grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een bewuste keuze van het bedrijf om zo iets terug te doen voor de stad waar het zo sterk mee verbonden is, maar het heeft ook grote voordelen voor de producten. “Onze medewerkers zijn zeer gemotiveerd,” vertelt Nieuwenhuis. “Ze werken soms misschien wat langzamer, maar wel extreem nauwkeurig.”

De lokale assemblage stelt Keraf in staat om zeer flexibel en snel in te spelen op wensen van klanten. Nieuwenhuis: “Onze stralers zijn nog steeds onze hardlopers. We zetten ze hier zelf als een soort bouwpakket in elkaar. Afhankelijk van de wens van de klant kunnen wij een andere lens plaatsen. Of zelfs, en dat zie je niet vaak, andere voedingsspanning.”

Naast de gemeenschap richt het bedrijf zich tegenwoordig op duurzaamheid. Het levert bouwlampen die zich automatisch na verloop van tijd uitschakelen. “De persoon die die lamp bedient is meestal niet degene die de stroomrekening betaalt. Door dit te automatiseren scheelt het de aannemer veel geld. En het is ook nog eens fijn voor de omwonenden, die ’s nachts niet wakker worden gehouden.”

Race to the top

Keraf merkt dat de doelgroep van het bedrijf steeds meer verschuift naar de moderne installateur. “Voor veel eindgebruikers is vermindering van de uitstoot tegenwoordig de doorslaggevende factor,” vertelt Nieuwenhuis. “Ze zijn op zoek naar kwalitatief hoogstaande producten die lang mee gaan. In tegenstelling tot pure importmerken kunnen wij met installateurs mee denken en precies leveren wat hun klanten nodig hebben.”

Keraf is dit jaar dan ook aanwezig op LED + Elektro om te laten zien hoe zij de “race to the top” op het gebied van kwaliteit hopen te winnen. In zijn stand legt het bedrijf de nadruk op de eigen productiemogelijkheden. Bezoekers kunnen met eigen ogen de modulaire aanpak van het bedrijf zien en ontdekken hoe eenvoudig de producten van Keraf zelf te repareren zijn.

Keraf is te vinden op stand M6, vlak in de buurt van het Catering Court.

Doe mee aan LED + Elektro

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Voor de pers
Vraag uw gratis toegangsbewijs aan en download de media die u nodig heeft.

Meer informatie