Snelle groei van ledverlichting gaat gepaard met problemen

‘Kleurverschillen, onduidelijkheid over de garantieregels, problemen met dimmen en teleurstellende levensduur’, zijn enkele van de problemen waar gebruikers van ledlampen tegenaan lopen, aldus een nieuw onderzoeksrapport.

De problemen zouden “ondervangen kunnen worden door betere communicatie van fabrikanten en installateurs”, aldus Rolf Heynen, directeur van het onderzoeksbureau Good! die op 7 en 8 februari tijdens het kennisevent LED Expo hierover in gesprek gaat met de sector.

Het gebruik van ledlampen blijft onverminderd groeien, volgens het Nationaal Smart Lighting + LED Trendrapport. Leds danken hun populariteit aan de forse prijsdalingen, lange levensduur, de flexibiliteit qua kleuren en de koppeling met andere apparaten. En hoewel ook huishoudens die kiezen voor ledverlichting profiteren van lagere kosten, zijn het vooral bedrijven die massaal overstappen naar ledverlichting.
“Ledlampen verdienen zich snel terug ten opzichte van gloeilampen, binnen 9 maanden voor consumenten en binnen 3 jaar voor bedrijven. Daarnaast kiezen bedrijven dankzij de positieve invloed op productiviteit, veiligheid en gezondheid voor ledverlichting”, aldus Heynen. En omdat een gemiddeld huishouden 44 lampen gebruikt, zijn de besparingsmogelijkheden aanzienlijk.

“Een gloeilamp is feitelijk zes keer duurder dan een ledlamp. Gloeilampen gebruiken veel meer elektriciteit dan ledlampen en moeten 25 keer vervangen worden tegenover één keer voor een ledlamp.”
Het trendrapport wordt jaarlijks uitgebracht door het onderzoeksbureau Good! met als doel objectieve feiten met betrekking tot ledverlichting en slimme gebouwen ter beschikking te stellen aan de markt, politiek en pers.

Een gloeilamp kan alleen nog concurreren wanneer een ledlamp meer dan 255 euro zou kosten. En volgens Heynen “worden op dit moment al goede ledlampen verkocht voor een paar euro.”

Het trendrapport is gratis te downloaden op de website: www.ledexpo.nl/download/.

Solarmagazine installicht Uneto-Vni