Importeur of producent van lampen of armaturen, let op!

Er verandert de komende tijd het een en ander op het gebied van inzameling en recycling van led verlichting en -armaturen. Wie led verlichting (lampen en armaturen) produceert of importeert en levert aan zakelijke klanten op de Nederlandse markt, is wettelijk verplicht om die aan het eind van de levensduur ook weer in te zamelen voor recycling. Een groot deel van de materialen die verwerkt zijn in een led lamp kan namelijk worden teruggewonnen.

Om collectief aan die verplichting te kunnen voldoen, hebben de gezamenlijke fabrikanten en importeurs van energiezuinige verlichtingsapparatuur en –armaturen LightRec Nederland opgericht. LightRec Nederland is opdrachtgever aan Wecycle, die de inzameling en verwerking van afgedankte led lampen organiseert. Daarvoor is een landelijke inzamelstructuur opgezet (inzamelbakken), zowel voor consumenten als professionals zoals verlichtingsinstallateurs.

De kosten van deze landelijke inzamelstructuur worden gedragen door de producenten en importeurs van energiezuinige lampen en armaturen, waaronder led lampen. “Zij betalen als deelnemer aan LightRec een klein bedrag over ieder product dat ze op de markt brengen”, legt LightRec-directeur Gied Van Hoorn uit. “Vandaar dat alle producenten en importeurs zich bij ons moeten registreren. Dan voldoe je namelijk automatisch aan de wettelijke verplichting tot inzameling en recycling.”

Regeling uitgebreid
Tot nu toe gold de inzamelverplichting alleen voor lampen en armaturen voor zakelijk gebruik. Maar vanaf de zomer in 2018 wordt de regeling uitgebreid. Dan moeten ook gewone consumentenarmaturen (denk aan led-keukenspots en andere ledinairs) worden aangeboden voor recycling. “Dat roept misschien vragen op bij retailers die zelf verlichting importeren”, zegt Van Hoorn. “Daarom zijn wij op LED Expo aanwezig samen met Wecycle. Wie twijfelt of registratie wel of niet nodig is en of aan alle verplichtingen is voldaan, is van harte welkom op onze stand.”

Bezoekers van de LightRec Nederland/Wecycle-stand kunnen hun kennis over het recyclen van led verlichting ter plekke testen met de Recycletest. En er is een mooie prijs te winnen voor degene die de kluis weet te openen!

https://www.wecycle.nl/
https://www.lightrec.nl/

Interesse? Bezoek stand G1

Solarmagazine installicht Uneto-Vni