(Dutch) LightRec zet in op armaturen om inzamelingsdoel te halen

5-6-2019: Installateurs hebben vorig jaar bijgedragen aan het milieu door aanzienlijk meer armaturen in te leveren dan voorheen. Toch worden er nog steeds veel minder armaturen gerecycled dan de lampen die er in zitten. Stichting LightRec en uitvoeringsorganisatie WeCycle gaan daarom flink aan de bak om installateurs en eindgebruikers er op te wijzen dat armaturen niet aan willekeurige schroothandelaren mogen worden afgegeven en ook niet bij het gewone afval horen.

“Soms kondigen instellingen aan dat hun hele pand duurzaam is gesloopt, terwijl ik weet dat we daar geen inzamelbak heen hebben gestuurd,” vertelt LightRec-directeur Gied van Hoorn. “Dan denk ik, daar heeft toch iemand wat steken laten vallen.”

LightRec en WeCycle zijn dit jaar aanwezig op LED + Elektro om voorlichting te geven over de gratis service die zij bieden bij grote verbouwingen. “Als je alle TL-lampen en armaturen in zo’n gebouw optelt zitten daar toch behoorlijk wat giftige stoffen in. Wij willen verantwoorde afvoer hiervan zo makkelijk mogelijk maken. Wij komen daarom graag inzamelingsmiddelen brengen die we ook weer kosteloos ophalen.”

Gied van Hoorn noemt wat er gebeurt met die ingezamelde materialen haast een wonder. “Ik was laatst in België bij een recyclefaciliteit. Die is hypermodern, dat is ongelooflijk. Letterlijk alle onderdelen worden hergebruikt. Zelfs de eindkapjes van TL-buizen worden losgemaakt en omgesmolten tot vers aluminium.”

LightRec heeft als doel om 65% van de verkochte hoeveelheid weer in te zamelen. Dit lukt prima met conventionele lampen, maar behalve voor armaturen ligt dit percentage ook voor ledlampen veel lager. Toch betekent dit niet dat die ledlampen in de vuilnisbak belanden. “Die hangen gewoon nog aan het plafond,” vertelt Van Hoorn. “Omdat led zo lang mee gaat komen die lampen nog niet bij ons terecht. Maar we bereiden ons wel voor op het moment dat ook de eerste generatie led vervangen wordt.”

ANDRÉ VAN DUIN?
Om ook consumenten te bereiken organiseert LightRec, samen met andere producentencollectieven, dit jaar de landelijke actie ‘Heel Holland Recyclet,’ geïnspireerd door de populaire TV-serie. “In oktober komt er een groot evenement waar BN’ers laten zien hoe zij recyclen. Het zou natuurlijk mooi zijn als ook André van Duin zijn oude schemerlamp komt inleveren, maar nog belangrijker is dat veel burgemeesters en wethouders mee doen. Wij vragen alle gemeenten namelijk om dit najaar echt in het teken van recycling van elektrische apparaten en lampen te zetten.”

LightRec is alleen in staat tot dit soort acties door brede steun vanuit de sector. De stichting is oorspronkelijk opgericht door grote partijen als Philips en Osram, maar ook alle andere producenten van verlichting zijn verplicht om zich bij een producentencollectief als LightRec aan te sluiten. LightRec heeft inmiddels meer dan 630 deelnemers. Van Hoorn: “Sommige installateurs die verlichting importeren uit het buitenland beseffen misschien niet dat zij dan officieel ook gelden als producenten. Ook die installateurs horen zich dus bij ons aan te sluiten.”

Voor Gied van Hoorn is LED + Elektro bij uitstek de plaats waar deze boodschap uitgedragen kan worden. “LightRec en WeCycle staan al jaren op deze beurs, want ik weet dat daar veel installateurs en veel producenten komen. Ik voel me er zelf erg thuis want ik kom daar mijn hele netwerk tegen.”

Op LED + Elektro zijn LightRec en WeCycle dit jaar te vinden in stand G4, direct tegenover het Catering Court in Hal 3.

Solarmagazine installicht Uneto-Vni