Trends in de installatiesector

Het beroep van E-installateur is behoorlijk veranderd in de afgelopen jaren. Het gaat tegenwoordig niet zozeer meer om het plaatsen van armaturen, maar meer om het totaalplaatje: het leveren van licht. Voor de trends in de installatiesector werd Cor Spaan geïnterviewd. Cor is senior adviseur en ontwerpleider bij Heijmans nv.

De E-sector verandert snel, waardoor de E-installateur de nodige kennis van sensoren en systemen nodig heeft. Daardoor moet hij ook vaker nauw samenwerken met de producent. Ook is het belangrijker geworden om goed samen te werken met architecten, vooral bij Publiek-Private Samenwerking (PPS)-projecten.

Output in plaats van bestek

De overheden willen bepaalde verantwoordelijkheden delen en verleggen en stellen daarin steeds vaker eisen op in een output specificatie: er wordt niet altijd meer eerst een bestek gemaakt. Verschillende aannemersconsortiums gaan met die eisen aan de slag en komen met voorstellen, waarna bepaald wordt welk consortium de gunning krijgt. In het consortium ga je daarna met elkaar bepalen hoe de installaties eruit komen te zien. In een aannemersconsortium zitten vaak een architect en een aannemer en soms ook externe adviseurs, zoals een E-adviseur, een W-adviseur, een bouwkundig adviseur en een constructieadviseur.
Bij kleinere projecten, zoals UAV gc-projecten (De Uniforme Administratieve Voorwaarden voor
geïntegreerde contracten), is die samenwerking veel minder hecht. Dan wordt er eerst een bestek gemaakt door een architect en een ingenieursbureau. Dat bestek komt in de markt, waarna de installateur er uiteindelijk mee aan de slag gaat. Ook is het belangrijk om aan de EPC-eisen en eventuele aanvullende eisen te voldoen. Verlichting is daar een groot onderdeel van, want met de huidige tl-verlichting haal je de norm niet altijd meer. Ledverlichting moet je dan zien te combineren
met zowel E- als W-maatregelen, denk daarbij aan zonnepanelen, dubbel glas, isolatie, enzovoort.


Meer: Steeds intelligentere smart lighting | Effecten van Human Centric Lighting

Output specificatie

In de output specificatie worden eisen opgesteld, bijvoorbeeld door de rijksoverheid, provincie of gemeente. Het zijn vaak functionele beschrijvingen, zoals de hoeveelheid luxwaarde of het aantal werkplekken, enzovoort.

Tekort aan geschoold personeel

Er is een enorm tekort aan echt gekwalificeerd technisch personeel in de markt! In de installatiebranche zijn over het algemeen alle soorten functies nog redelijk in te vullen, maar technische vacatures zijn toch vaak moeilijker. Dat soort vacatures blijft vaak langdurig onvervuld. Een gedeelte van het probleem ligt bij de vooropleidingen. Het enthousiasmeren van jongeren om een technische opleiding te kiezen begint daar, maar de vraag en het aanbod sluiten niet goed aan.

___
Inhoud van
Cor Spaan, Heijmans NV – Nationaal Smart Lighting + LED Trendrapport 2018
Meer weten? Download hier gratis het trendrapport.

Logo

Organized by GOOD!
Stationsplein 99, unit 176
1703 WE Heerhugowaard
+31 (0)72-5729794
info@led-elektro.nl

Solarmagazine installicht Uneto-Vni