Steeds intelligentere smart lighting

De voordelen van smart lighting zijn niet moeilijk te zien. Toch blijft het een containerbegrip, aldus Jeroen Somsen, managing director van Nedap Light Controls. Nedap is een Nederlands technologiebedrijf. Het is onder andere in de markt actief met slimme verlichtingssystemen. Bij Nedap wordt verwacht dat smart lighting weldra synoniem wordt aan connected lighting. Het is niet moeilijk om de voordelen te zien van connected lighting, oftewel: lichtpunten onderdeel maken van het IoT (Internet of Things). Immers, het aantal mogelijkheden is oneindig wanneer systemen samenwerken, data verzamelen en hierdoor zelf slimmer worden.

Hoe maak je verlichting slim?

Om verlichting slim te maken wordt een webgebaseerd light management systeem gebruikt. De lichtpunten vormen hierin een netwerk en communiceren bij voorkeur draadloos via protocollen als zigbee en bluetooth. Eén dominante standaard is daarin nog niet te bekennen en is ook toepassingsgebonden. Consumenten willen meestal maar een paar lichtpunten koppelen. Voor grote retailers of industriële applicaties geldt een heel ander verhaal: hier gaat het al snel om duizenden lichtpunten en dat moet een netwerk wel aankunnen.
Het enige dat je als gebruiker wilt, is dat alle armaturen met elkaar samenwerken. Ook de armaturen die op dit moment beschikbaar zijn in de markt. Deze zijn vaak echter nog niet geschikt om onderdeel uit te maken van een netwerk. Dat betekent in de praktijk dat bedrijven nog tussenoplossingen ontwikkelen in de vorm van hardware. Een voorbeeld daarvan is de IoT node van Nedap die in elk armatuur kan worden geschroefd, waardoor dit draadloos met het internet verbonden wordt. Toekomstige generaties ledarmaturen zullen steeds vaker standaard IoT-ready zijn.

Energie besparen
Een van de meest interessante toepassingen van SL is op dit moment de potentie om energie te besparen.Via sensoren wordt een bepaalde status doorgegeven, waardoor je bijvoorbeeld besparingsstrategieën kunt inzetten. Drie bekende controlestrategieën zijn:

Motion sensing
Door bewegingsdetectie bepaalt het systeem waar licht nodig is. Dit gebeurt grotendeels door middel van infraroodsensoren, al is het ook mogelijk om dit met ultrasound of camera’s te doen. Daar hangt dan weer een ander prijskaartje aan.

Daylight harvesting
Daylight harvesting is een besparingsstrategie die de kunstmatige verlichting afstemt op basis van de hoeveelheid daglicht die er in een ruimte valt. Dit werkt met een luxsensor (een lichtsensor).

Scheduling
Op basis van het moment van de dag bepaalt het systeem wat voor licht er nodig is. Dit werkt met tijdschema’s.

Je kunt verder ook nog denken aan high-end trim en aan demand & response regelingen. Bij high-end trim dim je een eventuele overshoot gelijkmatig weg, om de gewenste hoeveelheid licht te krijgen. Een nieuw armatuur geeft in het begin namelijk veel meer licht dan nodig. Dat betekent dat je, naarmate de armaturen verouderen, het lichtniveau gelijk kunt houden.


Meer: Effecten van Human Centric Lighting | Intelligente verlichting in de praktijk

Teveel licht bij nieuwe armaturen

Een nieuw armatuur geeft in het begin veel meer licht dan nodig. Dit betekent in de praktijk dat verlichting de eerste jaren op ongeveer 80% van het vermogen brandt. Met een goed verlichtingsplan weet je hoeveel licht je nodig hebt. Dat betekent dat je, naarmate de armaturen verouderen, het lichtniveau kunt laten toenemen en zo altijd het juiste lichtniveau houdt. Demand & response regelingen zie je meer in Noord-Amerika, maar deze regelingen komen ook naar Nederland. Energiemaatschappijen geven klanten korting wanneer die op bepaalde piekdagen minder energie afnemen. Door middel van slimme regelingen kun je bijvoorbeeld de wasmachine en droger laten draaien wanneer de elektriciteitsprijs laag is. De eindgebruiker, of het energiebedrijf, kan dit in sommige gevallen zelf inregelen.

Tot wel 90% energiebesparing

Nedap gebruikt alle vijf de controlestrategieën door elkaar heen. Inzetten op één strategie is natuurlijk leuk, maar een combinatie levert nog (veel) meer besparing op. Waar eindgebruikers met ledverlichting gemiddeld de helft besparen, levert connected lighting een rendement van tot wel 90% op.

Connected lighting is een belangrijk onderdeel van het Internet of Things (IoT), geeft richting aan verdere innovatie en gaat de komende jaren een stempel op de markt drukken. Energiebesparing is daarbij slechts één aspect. De echte waarde ligt in het ontsluiten van nieuwe mogelijkheden en alternatieve verdienmodellen.

___
Inhoud van
Jeroen Somsen, NEDAP Light Controls – Nationaal Smart Lighting + LED Trendrapport 2018
Meer weten? Download hier gratis het trendrapport.

Logo

Organized by GOOD!
Stationsplein 99, unit 176
1703 WE Heerhugowaard
+31 (0)72-5729794
info@led-elektro.nl

Solarmagazine installicht Uneto-Vni