Onafhankelijk lichtadvies

Nog te vaak wordt prioriteit gegeven aan productoplossingen boven probleemoplossingen. Aan het woord is onafhankelijk lichtontwerper Siegrid Siderius. Siegrid heeft meer dan twintig jaar ervaring in lichtdesign en lichtontwerp. Ze werkt sinds 2006 bij Arup bv. in Nederland, een onafhankelijk ingenieurs- en advies bureau.

In Nederland slaan we de vraag “hoe kan verlichting optimale ondersteuning bieden aan de functionaliteit van de omgeving of aan het gebouw?” vaak over. In plaats daarvan houden we nog te vaak vast aan het voldoen aan normen en standaarden. Die worden nauwelijks bevraagd: als er wordt voorgeschreven dat ergens 500 lux moet worden geïnstalleerd, dan installeer je 500 lux. We gaan in Nederland te vaak uit van een productoplossing in plaats van een probleemoplossing.

Natuurlijk is het belangrijk dat de verlichting in voldoende mate aanwezig is in de ruimte en dat
de kwaliteit van de gebruikte producten zo optimaal mogelijk is. Echter, minstens net zo belangrijk zijn het verhaal en de manier waarop er wisselwerking kan plaatsvinden tussen de onderdelen binnen het geheel: Hoe werkt daglicht in het gebouw? Welke activiteiten moet het licht ondersteunen? Er bestaan inmiddels gigantisch veel mogelijkheden op het gebied van verlichting. Een gedegen lichtontwerp kan waarde creëren op diverse vlakken, als het resulteert in een gebouw dat bewust gebruik heeft gemaakt van materialen, optimaal functioneert en het welzijn van de eindgebruikers bevordert. Nu is het vaak nog zo dat de architect het decoratieve gedeelte en het ingenieursbureau de technische kant van het lichtplan voor zijn rekening neemt, waarna de twee delen als het ware “samengevoegd” worden. Eigenlijk is het vreemd dat we licht zo “losknippen”. Daar kan een lichtontwerper waarde toevoegen door een integraal lichtplan te maken.Zijn Nederlanders niet te nuchter voor optimaal lichtontwerp? Siegrid denkt dat Nederlanders veel minder nuchter zijn dan ze soms denken: Dutch (St)Architecture, Dutch Design en Dutch Fashion staan internationaal bekend om de hoge mate van lef, innovativiteit en enorme creativiteit. Ons doel is om op de lange termijn hetzelfde te bereiken voor Dutch Lighting.


Meer: Inzicht in de meest voorkomende problemen van led verlichting | Trends in de installatiesector

Lichtontwerp Nederland

Het initiatief ‘Lichtontwerp Nederland’ vertegenwoordigt de hele lichtketen die het belang van goed licht onderschrijft. Via een website met onafhankelijke informatie en een functionaliteit waar projecten kunnen worden ingediend hoopt Lichtontwerp Nederland:
De zichtbaarheid van lichtontwerpers in Nederland te verbeteren;
De bewustwording van de mogelijkheden rondom licht onder opdrachtgevers te verhogen;
De kwaliteit van verlichting in Nederland te optimaliseren.

___
Inhoud van
Siegrid Siderius, ARUP – Nationaal Smart Lighting + LED Trendrapport 2018
Meer weten? Download hier gratis het trendrapport.

Logo

Organized by GOOD!
Stationsplein 99, unit 176
1703 WE Heerhugowaard
+31 (0)72-5729794
info@led-elektro.nl

Solarmagazine installicht Uneto-Vni