Inzicht in de meest voorkomende problemen van led verlichting

Om beter inzicht te krijgen in twee van de meest voorkomende problemen met ledverlichting, namelijk flikkeren en kleurweergave, is Marnix van Twist geïnterviewd. Marnix is managing director bij het in Nuenen gevestigde Cleary bv. Cleary richt zich op maatwerk oplossingen voor interieur- en standbouw, architectuur en signage/(licht)reclame.

Stroomgestuurd de voorkeur boven pulsbreedtemodulatie

Je kunt ledverlichting dimmen op twee manieren, namelijk stroomgestuurd (Constant Current Reduction – CCR) of via pulsbreedtemodulatie (Pulse Width Modulation – PWM). Stroomgestuurd is te verkiezen boven PWM, omdat er bij het verlagen van de stroom via de led chip geen knippereffecten optreden. Helaas is dat niet altijd mogelijk bij onze toepassingen, er zijn erg veel ledmodules die niet stroomgestuurd zijn en dus PWM-dimming nodig hebben.

Verder gebruiken wij voornamelijk VSA’s van hoge kwaliteit, om ongewenst flikkeren dat veroorzaakt wordt door goedkope VSA-filters te vermijden. Daarnaast is de garantietijd van de betere VSA’s veel langer, tevens hebben ze meerdere filter- en stabilisatiemogelijkheden. Dat hele pakket is goed uit te leggen aan de markt.

In onze markt is er sinds enkele jaren een duidelijke toename in de vraag naar digitaal gestuurde ledbronnen. De digitale adressering zit daarbij in de (RGB) ledbron, waardoor er geen invloed meer kan worden uitgeoefend hoe er in die led precies gedimd wordt. Dimmen is ook veel specifieker mogelijk tegenwoordig. Bij RGB-leds waar bijvoorbeeld een SPI (Serial Peripheral Interface) in zit kun je met de juiste controller en de juiste software iedere ledchip apart aansturen. Er blijft vooralsnog ook nog wel vraag naar dimmogelijkheden met Stand Alone controllers, maar dat is in ons geval vooral bij de kleinere projecten.


Meer: Trends in de installatiesector | Steeds intelligentere smart lighting

Einde kleurweergave-problemen door keuze voor kwaliteit

Er zijn nog steeds problemen rondom verschil in kleurweergave tussen leds. Voorbeeld; ga na één jaar maar eens 1 GU10 ledlampje vervangen van een rij van bijvoorbeeld vijf, dan kun je er eigenlijk gelijk van op aan dat je ze alle vijf kunt vervangen om er voor te zorgen dat het totaalbeeld gelijk is. Twee 3000K led’s met gelijke spec, van verschillende merken en/of types, zullen geheid een verschillend lichtbeeld geven.

Voor de signing markt vangen we dit op door uitsluitend met kwaliteitsfabrikanten te werken.
Zij garanderen beschikbaarheid van leds uit dezelfde bin voor zolang dat type ledmodule geproduceerd wordt.

Verbeteringen met betrekking tot kleur zijn er overigens ook. Zo zijn leds met een hoge kleurechtheid tegenwoordig goed verkrijgbaar.

___
Inhoud van
Marnix van Twist, Cleary – Nationaal Smart Lighting + LED Trendrapport 2018
Meer weten? Download hier gratis het trendrapport.

Logo

Organized by GOOD!
Stationsplein 99, unit 176
1703 WE Heerhugowaard
+31 (0)72-5729794
info@led-elektro.nl

Solarmagazine installicht Uneto-Vni