Intelligente verlichting in de praktijk

De installatie- en verlichtingsmarkt verandert snel. Remco van Kerkvoorde, managing director van ESYLUX Nederland, deelt zijn kijk op de markt. Remco heeft meer dan tien jaar ervaring op het gebied van intelligente verlichtingsregelingen en verlichtingsoplossingen.

Bij HCL-installaties gaat het vaak om een groot en/of complex project, hoewel de kleinere (particuliere) projecten wel aan een langzame opmars bezig zijn. Voor de grote projecten worden soms zelfs (onafhankelijke) lichtadviseurs of lichttechnische adviesbureaus ingeschakeld. Echter, we merken dat eindgebruikers ook steeds vaker direct een installateur benaderen, of direct naar de bekendere fabrikanten in Nederland gaan. Klanten komen bijvoorbeeld direct naar fabrikanten om te informeren over de mogelijkheden rondom SL of HCL.

Beinvloeden van het leefklimaat in kantoren, scholen en ziekenhuizen

HCL in Nederland draait in de praktijk vooral om installaties die warm en koud licht mengen, terwijl het bij HCL om veel meer gaat dan enkel lichtkleur. Om verlichting meer ‘human centric’ te maken is het nodig om technologieën te innoveren. De term ‘human centric’ is nog niet beschermd. Het is voor veel mensen onduidelijk wat eronder valt. Het huidige aanbod van ‘human centric lighting’ in de markt heeft de term er soms maar opgeplakt. Producten die bijvoorbeeld wat meer kunnen variëren in lichtkleur worden opeens ‘human centric’ genoemd. Lichtkleur is natuurlijk wel belangrijk, maar echt ‘human centric’ verlichting is meer dan dat. Daarom hebben we bij Esylux ervoor gekozen om ons te onderscheiden in de markt: wij gebruiken de term symbiLogic-technologie. Simpel gezegd wordt het hiermee onder andere mogelijk om in gebouwen het kleurverloop en de helderheid zoals deze op een dag in natuurlijk zonlicht verschijnen na te bootsen in kunstmatige verlichting.


Meer: Onafhankelijk lichtadvies | Inzicht in de meest voorkomende problemen van led verlichting

Tegelijkertijd is het belangrijk om deze complexe technologie zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door de software en hardware te integreren in één plug-and-play systeem.

Er zijn belangriijke trends gaande om het leefklimaat in kantoren, scholen en ziekenhuizen te transformeren. HCL kan daar een heel belangrijke rol in gaan spelen. Gebouwgebruikers kunnen door toepassing van goede HCL gezond en comfortabel werken en/of studeren.

De mens brengt namelijk een heel groot deel van zijn leven in gebouwen door leidinggevenden worden bewuster van het belang van een stimulerende werkomgeving. HCL kan de motivatie en productiviteit van de medewerkers vergroten. Onafhankelijke lichtadviseurs kunnen bij deze complexere installaties een belangrijke rol spelen.

___
Inhoud van
Remco van Kerkvoorde, Esylux Nederland – Nationaal Smart Lighting + LED Trendrapport 2018
Meer weten? Download hier gratis het trendrapport.

Logo

Organized by GOOD!
Stationsplein 99, unit 176
1703 WE Heerhugowaard
+31 (0)72-5729794
info@led-elektro.nl

Solarmagazine installicht Uneto-Vni