Betere kennis en kritische houding consument leidt tot sterke kwaliteitsverbetering ledlampen

De kwaliteit van ledverlichting is de laatste twee jaar sterk verbeterd doordat producenten veel geïnvesteerd hebben in innovatie en kwaliteit. Betere kennis en een meer kritische houding van de consument noodzaakt producenten om kwalitatief betere producten aan te bieden, blijkt uit het op 15 november gepubliceerd Nationaal LED Trendrapport 2017.

Het Nationaal LED Trendrapport 2017 geeft de resultaten van een uitgebreid onderzoek onder bedrijven die actief zijn in de ledverlichtingsmarkt. Uit het rapport blijkt dat de omzet in de nationale led-verlichtingsmarkt is gegroeid naar 1,1 miljard euro en dat de ledsector 5000 fte aan directe werkgelegenheid genereert. De omzetten in de ledsector zijn het laatste jaar sterk gestegen. De verwachting is dat de omzetgroei doorzet tot 2020.

De kwaliteit van ledlampen is de laatste twee jaren sterk verbeterd. De prijzen blijven dalen door betere productietechnieken en hogere efficiëntie van de lampen. Ledverlichting profiteert ook van de focus op total cost of ownership waarbij niet alleen gekeken wordt naar aanschafkosten maar ook naar levensduur, energiegebruik en vervangingskosten. Het rapport voorspelt dat de prijzen de komende jaren blijven dalen.
Een opvallende uitkomst van het rapport is dat men verwacht dat de productie en de assemblage van ledverlichting de komende jaren wordt teruggehaald van China naar Europa. Als belangrijkste redenen hiervoor worden genoemd: de hogere kwaliteitsstandaard, de kortere levertijd en daarmee grotere flexibiliteit.

Algemene informatie

De wereldwijde markt voor ledverlichting heeft de afgelopen jaren een sterke groei gekend en de verwachting is dat deze groei met 30% per jaar zal doorzetten tot in ieder geval 2020. Led kent namelijk grote voordelen ten opzichte van andere technieken, zoals:
• Led is vier tot vijf keer efficiënter en wordt continu nog efficiënter
• Led is elektronica en kent hierdoor oneindig veel toepassingen: kleurvariëteit, kleinere armaturen en daardoor meer designmogelijkheden, draadloos regelbaar en meer ontwerpflexibiliteit, Smart Lighting en Human Centric Lighting.
• Ledlampen gaan ongeveer 15 jaar mee, dit is 4x langer dan spaarlampen en meer dan 10 keer langer dan gloeilampen.

Informatie voor de redactie

Het rapport is een initiatief van, en uitgevoerd door, LED Expo Benelux en LED magazine.
De tweede editie van het Nationaal LED Trendrapport is tot stand gekomen met de steun en input van UNETO-VNI, DEKRA, OTIB, stichting Lightrec en OVLNL. Mede dankzij steun van Veko Lightsystems, AEG Professional Lighting, SLV Nederland, Illuxtron International, Schréder en Tronix Lighting BV is het rapport gratis beschikbaar.

Voor vragen of meer informatie over het rapport kunt u contact opnemen met:
drs. ing. Rolf Heynen tel. 072 572 97 94 of via rolf@ledexpo.nl

Solarmagazine installicht Uneto-Vni